Over Science Press vzw (en films)

Science Press vzw werd op 16 december 1997 in Gent opgericht. Doel?

Binnen- en buitenlandse wetenschapsinformatie vergaren en verwerken tot journalistieke artikels, naast het maken en publiceren van persfoto’s en documentaires (dvd’s).

Contact: jpdubois@sciencepress.be
Gsm 0485 295 279
Postadres:
Science Press vzw
Jean-Pierre Dubois
PB 34 – Gent Stationswijk
9000 Gent – België

Science Press vzw steunt op de ervaring van medestichter Jean-Pierre Dubois. In 2021 is hij al tweeënveertig jaar wetenschapsjournalist voor verscheidene dag-, week- en maandbladen. Vanaf 1982 was hij ook bedenker, samensteller en uitgever van enkele tijdschriften, zoals de nieuwsbrief Wegwijs in wetenschappen. Sinds 1987 (begin van medewerking als reportagemaker voor de BRT – dienst wetenschappen) is hij ook tv- en documentairemaker. Hij maakte van 1987 tot 1990 reportages voor de dienst Wetenschappen van de BRT (tv). Ervaring met het maken van internationale beeldreportages, deed hij tussen 1988-1989 op door een intensieve en veelzijdige opdracht voor de audiovisuele dienst van de Europese Commissie in Brussel (beeldbankreportages van onderzoek in het buitenland, zoals windturbines in Denemarken en kernfusie in Abingdon nabij Oxford, of plantonderzoek in Wageningen, en nog veel meer). Hier de eerste reportage voor de BRT (Horizon, dienst Wetenschappen, tv, oktober 1987, over het onderzoek van bio-ingenieur Fernand Lambein): https://vimeo.com/27529461

Beeld uit de inleidende studiopresentatie van het BRT-programma Horizon van oktober 1987: links onderzoeker Fernand Lambein (toen werkleider in de Rijksuniversiteit Gent) en rechts presentator en onderzoeker Wim Van Cotthem (toen plantkundige en docent in de Rijksuniversiteit Gent). Op het tafeltje lagen broodjes die gebakken waren met meel van onder meer de zaden van Lambeins onderzoeksobject, de plant Lathyrus sativus. Beide onderzoekers proefden ervan voor de uitzending van de tv-reportage begon.

Van de zomer van 1990 tot 1995, werkte Jean-Pierre Dubois voor zijn eigen documentaires met cameraploegen en monteurs, acteurs en actrices. Sinds 2005 maakte hij dvd-documentaires zonder ploegen, gebaseerd op zijn ervaring als journalist-opnameleider. Sommige van die documentaires werden of worden vertoond tijdens prestigieuze tentoonstellingen of in musea, zoals bijvoorbeeld twee reportages over de suikerbakker in het suikerbakkersatelier van het volkskundemuseum in Brugge. Hier de twee korte docu’s die voortdurend in het Brugse volkskundemuseum te zien zijn: https://vimeo.com/15881060

Beginbeeld van Groetjes uit… – in 1990 was dit de eerste eigen productie van Jean-Pierre Dubois. Deze docu is volledig te zien op https://vimeo.com/13976406

Andere films werden gebruikt door onder anderen het Provinciaal Zilvermuseum in Deurne-Antwerpen, de gemeente Overijse (tijdens de opening van de druivenfeesten in 2008), de stad Lokeren, enzovoorts.

Sinds 2007 publiceert Science Press vzw verscheidene dvd-documentaires, zoals FMK (filosoferen met kinderen/scholieren), Science Kids (over wetenschapspopularisatie met en voor kinderen in Vlaanderen en in Vlaamse universiteiten en een doe-centrum zoals Technopolis in Mechelen). Ook is er een dvd-reeks ‘Druiventelers, vroeger en nu’ (sinds 2014), en nog veel meer.

Sinds de zomer van 2012 verschijnen wekelijks grote artikels in De Serrist, het drukgelezen algemeen weekblad van de Vlaams-Brabantse Druivenstreek (met Overijse, Tervuren, Huldenberg en Hoeilaart als de belangrijkste druivengemeenten). Hier zetten we ook sommige artikels, zoals de uitzonderlijke fotorubriek die sinds de lente van 2020 wekelijks in De Serrist verschijnt, met teksten en foto’s van Jean-Pierre Dubois, naast de vele overige stukken.