Kijken en begrijpen: voor wie er een oog voor heeft

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 18 juni 2020

Ergens oog voor hebben, betekent ergens de waarde van inzien of er aandacht voor hebben. Ook deze week koos Jean-Pierre Dubois zijn vier reportagefoto’s. Soms is het een uitdaging om een foto met een onbevangen blik te bekijken, en dus niet door een gekleurde bril. Sommigen kunnen – spreekwoordelijk – leeuwen en beren op de weg zien: ze zien bezwaren en vragen zich af of die gefotografeerde mensen wel goed bezig waren. We moeten rijden en omzien, denken zij, of anders gezegd: we moeten voorzichtig te werk gaan. Ook nu weer plaatjes met bewegende mensen. ‘Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?’, zou Jos de Nederlander zeggen. Of… wat gebeurt er nu voor iets raars? Heel gewoon, maar toch anders.

Woensdag 20 mei 2020 om 18.06 uur: zittende jongeren en wandelaars op de Grote Markt in Brussel. Niets is wat het ooit was. Maar toch… Rustige mensen, geen drukte. Wel een andere gezelligheid, in een land met niets anders dan nog gesloten cafés, restaurants en terrasjes. Wat u nu niet ziet? Want, nog net buiten beeld: een hond zonder baasje, of toch alleszins even niet aan de leiband. Heerlijke tijden voor hondjes. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Woensdag 6 mei 2020 om 15.30 uur in Brugge: wekenlang waren de straten leeg en verlaten. De bevolking geniet hier volop van de frisse lucht en het mooie lenteweer. Wandelen en winkelen, of vrolijk voorbijfietsen? Maar ook verder in de straat geduldig in de rij staan voor een eerste ijsje. Op anderhalve meter afstand van elkaar, als nooit tevoren. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Zaterdag 13 juni 2020 om 17.04 uur in Brugge. ‘Een gezellige en voorzichtige drukte’, noemde iemand het winkelende en wandelende publiek in de historische winkelstraten van Brugge. Wat voor de een nog te vroeg is, komt voor de ander op tijd. Het is maar hoe we zoiets bekijken. Stadslucht maakt vrij, zouden de middeleeuwers hebben gezegd. De wapperende witte vlag op de Belforttoren, herinnert eraan dat we nog in een ongewone periode leven. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Zondag 3 mei 2020 om 16.21 uur, fietsers en lopers kruisen elkaar op de stoep voor het Koninklijk Paleis in Brussel. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.