Kijken en zien: er hangt iets in de lucht

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 4 juni 2020

Er hangt iets in de lucht. Neen, geen smerig virus. Maar iets anders. Noem het vriendschap, kameraadschap, moederliefde, affectie, warmte, genegenheid. Zeker buiten ziet een fotograaf nu heel wat. Ook de reportagefoto’s van Jean-Pierre Dubois krijgen nu een andere en diepere betekenis. De buitenlucht is zeker frisser en gezonder dan ooit, en dat doet wat met mensen. Opnieuw vier merkwaardige plaatjes.

Een moeder houdt haar kind op de arm, op een perron van Brussel-Luxemburg, donderdag 28 mei 2020 om 17.02 uur. Hierna laat ze het meisje van de papfles drinken. Een tafereel dat ook werd vereeuwigd. Maar dit ene beeld zegt genoeg. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Twee echte ketjes in de binnenstad van Brussel, zondag 26 april 2020 om 17.50 uur. Op de drempel van een gesloten café. Woordeloze kameraadschap in ongewone tijden. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Samen op een bankje in een sfeerrijk Brugs parkje, zaterdag 30 mei 2020 om 16.34 uur. Een moment om nooit te vergeten. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Woensdag 20 mei 2020 om 18.07 uur. Sofie en Louis fietsten helemaal van Leuven naar de Grote Markt in Brussel. Een heel avontuur voor zus en broer, al trekken ze er wel vaker op uit. Hun moeder heeft wel zeven keer gezegd, dat ze voorzichtig moeten zijn. Je weet maar nooit, ook al is er nog niet veel verkeer door de coronacrisis. Je weet maar nooit, als je vijftien en zestien bent. De fotograaf verzint een eigen verhaal bij zijn foto van deze jongelui. Een lenig en vrolijk tweetal. Maar, misschien wonen ze wel in Tervuren en zijn ze nicht en neef, of buurmeisje en buurjongen. Wie heeft het laatste woord als de verbeelding aan de macht is? Ach, een foto zegt ook veel zonder woorden. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.