Kijken en zien: als tussen doen en laten nog levendigheid of bedrijvigheid bestaat

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 25 juni 2020

‘Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt’, luidt een spreekwoord. Je kunt gelukkig leven met de gegeven mogelijkheden of beperkingen. Nog een gezegde? Het leven is een krentenbol, met af en toe een hard stukje. Het leven is niet een en al geluk, maar kent soms ook tegenslag. Ook nu weer heeft Jean-Pierre Dubois vier foto’s gekozen, met mensen die duidelijk voortleven en niet opgeven. Hoop doet leven: als je kan hopen op betere tijden, dan krijg je toch weer levenslust.

De natuur kreeg meer vrij spel tijdens de coronacrisis. Op de Brusselse Grote Markt groeide gras tussen de kasseien. ‘Dat zal hier niet gebeuren’, denkt deze man. ‘Niet in mijn straat.’ Met een mesje krabt hij het onkruid van tussen zijn stoeptegels. Woensdag 6 mei 2020 om 16.05 uur in Brugge. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Blootvoets op het lentegras? Daar droomt deze wilde vogel zeker van. Maar hij staat midden in de stad, op het mooiste marktplein van de hele wereld. Al schiet het wilde gras wel goed op, daar op die zonovergoten Grote Markt van Brussel. Een gitaarspeler probeert toch een centje te verdienen. Qp gesloten terrassen zitten enkele mensen te rusten en te luisteren. Woensdag 20 mei 2020 om 18.06 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Doorgaan met werken, maar toch even bijpraten. Onder collega’s. Kort na aankomst van mijn trein in Verviers-Centraal, donderdag 26 maart 2020 om 13.35 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Veel blauwe stempelkaarten achter de glazen deur van het vakbondskantoor, de rode FGTB Verviers. Een dag na het ongewone feest van de arbeid. Zaterdag 2 mei 2020 om 14.54 uur aan de Place du Martyr (de Martelaarplaats) in Verviers. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.