Kijken en zien: ongewoon maar toch niet onverklaarbaar

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 10 september 2020

Wat een maskerade, dacht Jean-Pierre Dubois net niet hardop, toen hij nog eens ging fotograferen. Maar ja, de ene mens is de andere niet. Terwijl de een de hele tijd rustig blijft, leeft de ander nu heel voorzichtig. Tot het zelfs absurd wordt en een echte kwelling. Neem nu de Oost-Vlaamse stad Lokeren. Sinds 29 juli was het overal in Lokeren verplicht om een neus- en mondbedekking te dragen. Niet alleen in de bebouwde kom, maar ook in de parken, in het natuurgebied, op verlaten pleinen en in lege straten, en zelfs op de veldwegen. Ook ’s nachts. Absolute onzin, denkt onze fotograaf. Maar oef! Het Lokerse stadsbestuur heeft die mondmaskerplicht intussen weer versoepeld: voortaan is die dracht enkel verplicht als anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Lokeraars en bezoekers, moeten wel altijd een masker of sjaal op zak hebben. Ook elders werd of wordt die regel versoepeld. Niettemin waren maandag in Lokeren nog veel volwassenen en scholieren met een masker te zien. Ongewoon, maar toch niet onverklaarbaar. (Terzijde: ook in juli en augustus 2020 publiceerden we een wekelijkse fotorubriek in het algemeen weekblad De Serrist, maar we zetten niet alle bijdragen op deze webstek.)

Even op een bankje uitrusten? Pas toen ze neerzat, nam deze wandelaarster haar masker af. ‘Schaf mondmaskerplicht af waar het niet nodig is’, zegt viroloog Marc Van Ranst, een van onze nieuwe ‘volkshelden’ met een ‘voortschrijdend inzicht’ over die ongewone gezichtsbedekking. Sommigen voelen zich toch veiliger met een masker. Maandag 7 september 2020 om 15.13 uur in Lokeren. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Een jongen staat alleen te hengelen, dicht bij de Markt van Lokeren. Toch houdt hij zijn mondmasker op, daar op die houten steiger voor de Durme. Maandag 7 september 2020 om 16.58 uur in Lokeren. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
De school is uit! Wat een drukte. Meer dan anders gebruiken scholieren de fiets in plaats van de bus. In Lokeren houden enkelen een masker op, maandag 7 september 2020 om 16.31 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Drie klanten met een mondmasker, voor de mobiele Lijnwinkel, aan de Markt van Lokeren, maandag 7 september 2020 om 15.14 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.
Deze week kozen we ook een vijfde foto, om te kunnen tonen dat ook de konijnen voor de Durme al een tijd een masker dragen. Lokeren is de Waaslandse stad van de vellenbewerkers of haarsnijders. Het konijnenhaar ‘snijden’ was in Lokeren een heel smerige en ongezonde arbeid, van de negentiende eeuw tot aan het begin van de twintigste eeuw. Het konijnenhaar leverde vilt op, een stof voor de hoedenmakers. Die kunstige konijnen op de oever van de rivier Durme? Die herinneren aan dat hoedhaar en die ellendige nijverheid. Die glimmende konijnen leven mee met de Lokeraars, en andersom: daarom dragen ze nu ook een mondmasker. Maandag 7 september 2020 om 15.14 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.