Kijken en zien: voor een raam

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 19 november 2020

Voor een raam zien we de omgeving anders. Een raam omlijst immers iets of iemand. Zoals een medaille twee zijden heeft, zo heeft dat lijstwerk ook twee kanten. We kunnen voor een raam staan, zoals voor de etalage van een winkel. Dat noemen we dan ook een uitstalraam. Het is heel belangrijk dat winkeliers kunnen tonen wat ze verkopen. Ook nu veel winkels nog een tijd gesloten moeten blijven. Ook de ramen van een woning, hebben een dubbele doorkijk: je kan je nu vervelen en naar buiten staan staren of toch graag eens een tijdje genieten van de herfstkleuren in de tuin of de straat. Wie fotografeert kijkt ook en vooral door een raam: de aandachtige fotograaf kijkt door zijn lens en krijgt voortdurend alles en iedereen in het vizier. Zo kiest Jean-Pierre Dubois alweer tien ongewone foto’s. Nu met aandacht voor wat zich voor of achter een raam kan afspelen.

Toch een heel duidelijk bord met een groet én een hartenkreet van het personeel van de Mokafé, een populaire brasserie in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel? Die uitlating in krijt, kwam diep uit het hart. Mijn foto dateert van vrijdag 1 mei 2020 om 18:08 uur. Hoe zou het nu nog zijn met die obers, koks en baas? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Een foto van vrijdag 1 mei 2020 om 18:14 uur: de paashazen van chocolade piepten nog altijd naar buiten. Maar ook hun winkel in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen was toen nog gesloten. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Chouke? Dat is niet alleen een koosnaam. In Brussel, vlak bij het Sint-Katelijneplein, werd het ook de naam van een ‘fritkot’. Hoe het daar nu draait, weet ik niet. Maar ik zag meer dan één klant voor het raam, zondag 26 april 2020 om 18:03 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Paaszondag 12 april 2020 om 17:30 uur: alle cafés aan de Oude Markt in Leuven, zijn al bijna één volle maand verplicht gesloten. Toch stond deze cafédeur wagenwijd open. Binnen waren mensen aan het werk om het dranklokaal een goede poetsbeurt te geven. Buiten stond een emmer water. Ook elders in de stad, zag ik uitbaters en cafébazen schuren en schrobben. ‘Een mens moet toch iets doen?!’ Hier viel het café mij op, omdat links op de vensterbank twee rijen bierglazen stonden te wachten op wie ze gratis zou meenemen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Wachtenden voor een frituur met ‘Belgian frites’ aan de Magdalenastraat, nabij Brussel-Centraal, dinsdag 31 maart 2020 om 17:42 uur. Een zaak die voor de coronacrisis vooral veel toeristen aantrok. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Vrijdag 1 mei 2020: het was rond 18:00 uur en dus sluitingstijd. Maar de winkels waren toen al vele weken onafgebroken gesloten. Toch stonden nieuwsgierige neuzen voor de uitstalramen, zoals hier in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel. Verlangend naar iets en dromend van het onbereikbare? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

‘Dit fotografeer ik, die foto’s kunnen later van pas komen bij een artikel’, dacht ik, net voor ik dit gesloten café fotografeerde. Achter het raam had iemand me opgemerkt. Opgewonden kwam hij nog eens tegen mij herhalen wat op het krijtbord stond te lezen: ‘Waarom WIJ? Hier werden de regels juist gerespecteerd!’ Lokeren, vrijdag 23 oktober 2020 om 14:12 uur. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Een steunbetuiging voor het zorgpersoneel. In drie talen: ‘bedankt, merci, gracias’. Donderdag 22 oktober 2020 om 14:52 uur, in een rustige woonstraat achter het stadhuis van Oostende. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Dezelfde gevel van het huis uit 1905 in Oostende, donderdag 22 oktober 2020 om 14:52 uur: aan het hoogste balkon hing ‘ruigere’ bevlagging van een rockfanaat. Let’s rock and roll today. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

‘De week is maar hoe je het bekijkt.’ Dit zinnetje las ik in Lokeren op een winkel met kinderkleding, zaterdag 17 oktober 2020 om 17:06 uur. Maandag is ‘kalmaandag’, dinsdag is ‘dansdag’, woensdag werd ‘wensdag’, donderdag kan ‘wonderdag’ zijn, vrijdag mag een ‘wijdag’ zijn, zaterdag wordt een ‘schaterdag’ en zondag krijgt betekenis als een ‘zindag’. Zeg nu nog eens dat voor of achter een raam niet veel te zien is. Nu nog een raamdag kiezen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.