Kijken en zien: geduldig wachten of hoopvol blijven verwachten?

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 26 november 2020

Het geduld van de mensen wordt nu op de proef gesteld. Al bijna een jaar kijken ze uit naar betere tijden. Waar is de tijd dat ze nog onbekommerd konden leven? Waar is de tijd dat ze nog geen rekening moesten houden met zoveel regels en maatregelen? Dit jaar lijkt voor velen op tijd doorbrengen in een wachtkamer zonder uitzicht op het einde, zonder zekerheden of mooie verwachtingen. Nooit is de toekomst echter zo duister dat het leven niet de moeite waard zou zijn om geleefd te worden. ‘Geduld is een mooie deugd’, luidt het spreekwoord. Uiteindelijk wordt geduld beloond. Mooie woorden, zeker nu. De gebeurtenissen roepen bij sommigen de vraag op over de zin van het leven. Die vraag blijft een van de moeilijkste vragen die een mens zich kan stellen. Jong of oud, man of vrouw, rijk of arm: iedereen staat daar vroeg of laat bij stil. Zeker in moeilijke momenten. Jean-Pierre Dubois nam maandag een boek uit zijn goedgevulde boekenkast: ‘Filosofen van nu’ van Nicholas Fearn, een Brit die filosofie ‘onderhoudend en begrijpelijk maakt’. Dat gaat ook over vragen als: wie zijn wij?, wat weten we?, hoe moeten we leven? Fearns boek van 2006 bevat ‘nieuwe antwoorden op de oude vragen’. De auteur vertelt en verduidelijkt met voorbeelden en fragmenten uit het werk van verscheidene filosofen. Bijvoorbeeld over Richard Taylor, de Amerikaanse filosoof die in 2003 stierf op drieëntachtigjarige leeftijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervulde Taylor zijn dienstplicht in een onderzeeboot, maar hij eindigde zijn leven als een pacifist. ‘Hij leeft in de herinnering voort als epicurist, autoriteit op het gebied van bijen houden, schrijver van boeken over liefde en relaties en gediplomeerd huwelijksadviseur die zelf drie keer getrouwd is geweest’, zegt Fearn. ‘…Taylor formuleerde het kader voor het debat over de zin van het leven in de Engelssprekende analytische filosofie’, verduidelijkt Fearn. Op bladzijde 216 van Fearns boek dat in vertaling bij Ambo/Anthos uitgevers verscheen, staat één lange, maar heel heldere zin uit Taylors werk, die het waard is om nu voor het jaareinde benadrukt te worden: ‘De zin van het leven zit in onszelf, wordt ons niet van buitenaf geschonken, en laat in schoonheid en bestendigheid elke hemel die mensen ooit hebben voorgesteld of waarnaar ze ooit hebben gehunkerd, ver achter zich’. Jean-Pierre Dubois koos weer tien ongewone foto’s om even bij na te denken. Over de zin van het leven, bijvoorbeeld.

Natuurlijk, er is wachten en wachten. Een goedgevulde automaat met lekkere nagerechtjes, stond te wachten op klanten met trek. Paaszondag 12 april 2020 in Leuven. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Daar stond ik dit voorjaar ook wel eens te wachten om binnen een Waalse krant te kopen, toen ik in de Luikse stad Verviers op fotoreportage was. Mijn krantenwinkel vlak bij de Place Verte, 15 april 2020. Foto: copryright Jean-Pierre Dubois.

Voor Mokafé, die populaire brasserie in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel, 1 mei 2020. Wie had dat stapeltje boeken daar gelegd en op wie lag die lectuur te wachten? Dat blijft een mysterie. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Paaszondag 12 april 2020: in Leuven even rustig op een zitbank wachten, mocht toen niet meer. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook Manneken Pis stond in Brussel tevergeefs op toeristen te wachten, 26 april 2020. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Waar het in 2019 nog drummen was om een glimp van het jongetje op te vangen, stond dit jaar geen volk. Bijna zo goed als geen bezoekers voor Manneken Pis op 26 april 2020. Maar dit tweetal met mondmasker, wou zich meteen voor dat geduldig kereltje vereeuwigen. ‘Dat was in de tijd van corona, weet je nog?’, zullen ze later misschien nog aan mekaar vragen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Op één lijn wachten op de bus van… De Lijn. Op het Rogierplein in Brussel, 26 april 2020. Geduld was en blijft een mooie deugd. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook opa kon niet wachten om dat plassend baasje te fotograferen, op 26 april 2020. Toch een mooie lentedag in een bizar jaar. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Paaszondag 12 april 2020 in Leuven: de motorfietsen van enkele maaltijdbezorgers, stonden klaar. Waren er nog hongerige magen? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook deze twee vissen wachtten op betere tijden, vrijdag 1 mei 2020 achter een uitstalraam in Brussel. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.