Kijken en zien: geen vlucht uit de realiteit

Uit het weekblad De Serrist van woensdag 23 december 2020

‘In 2020 moesten we veel gewoontes opgeven.’ Zo stond onlangs in vette letters boven een krantenstuk. Maar andere gewoontes kwamen vaak in de plaats van de vroegere gewoontes. Tijdelijk, voor onbepaalde duur, of blijvender, omdat mensen eraan wennen of ze leuk en aangenaam vinden. Door meer binnen te blijven, veranderden bij velen hun eetgewoonten, hun kijkgewoonten, hun werkgewoonten, hun slaapgewoonten, en nog veel meer gewoonten. Dat was en is ingrijpend. Mensen zijn immers gewoontedieren. Tijdelijk anders leven, is geen vlucht uit de realiteit. Integendeel. Het is vaak noodzakelijk aanpassingsgedrag, al moet niemand alles opgeven of veranderen. Ook al is dat voor de ene mens moeilijker dan voor de andere. Een ander woord voor gewoonte? Geplogenheid, manier, overlevering, praktijk, regel, traditie, wijs, usance, aanwensel, hebbelijkheid, en zelfs tic (al is tic een dwanghandeling of zenuwtrek). Maar ook gewenning en routine, zijn andere woorden voor gewoontes.

Hoewel, voor Jean-Pierre Dubois is het geen routineuze klus om te gaan fotograferen. Ook voor Kerstmis en Nieuwjaar, zal hij aandachtig blijven kijken. Ook zal hij daarvoor al eens met de trein op reportage gaan naar een merkwaardige stad in ons land. En dat is voor hem meer dan een gewoonte. Ook onze verslaggever heeft natuurlijk zijn vaste gewoontes, al staat voor hem journalistiek bezig blijven en voortwerken centraal in zijn leven. Zo goed als elke dag van het jaar. Dat is zonneklaar. Vandaag alvast zes van zijn recente foto’s.

In het station Gent-Sint-Pieters is het echte stationsbuffet al jaren verdwenen. Sommige treinreizigers wachten tegenwoordig in de grote hal en drinken een beker meeneemkoffie van de gekende koffiezaak die in de plaats kwam van het klassieke buffet. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Anderen staan even samen te praten in die grote hal van Gent-Sint-Pieters. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook in de omgeving voor het station dragen al velen een masker. Een tijdelijke nieuwe gewoonte die toch vreemd blijft. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Toch eerst nog een berichtje op de telefoon lezen? Sommige gewoontes veranderen niet vlug. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Toen het monumentale station Gent-Sint-Pieters werd opgefrist en gerenoveerd, kreeg het een nieuwe vloer. In het midden ligt een ontmoetingsplek. Geen echte ronde cirkel, maar ook nu toch nog een centraal punt in de grote en hoge stationshal. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Een moeder met haar twee mobiele dochtertjes, op weg naar een perron en een trein. Fietsen mag nooit in het station of op een perron. Nergens. Dat is immers niet veilig. Maar sommige gewoontes zullen grote of kleine mensen niet vlug afleren. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.