Kijken en zien: vier keer anders, vier keer veerkracht

Uit het weekblad De Serrist van woensdag 30 december 2020

Als journalist en fotograaf, moet je altijd nuchter en helder kunnen blijven kijken, beschrijven en vastleggen wat je ziet en hoort. Ook als je door de bizarre toestanden zelf middenin het onderwerp bent terechtgekomen. Willens nillens houd je afstand en blijf je bezig. Zelfs met nog meer zin en gedrevenheid dan voorheen. ‘Jij bent nu onze ogen en oren’, schreef een lezer naar Jean-Pierre Dubois, kort nadat hij met deze stukjes begon. Soms werden het afleveringen met heel gewone foto’s van ongewone leefomstandigheden. Vaak gaven ze ook een beeld van hoe onze verslaggever met beide voeten op de grond staat. Niet te fel maar ook nooit somber of zwaarmoedig. Inderdaad, ook voor hem is het glas altijd halfvol. Ook en vooral in 2021.

In foto’s kan iedereen iets anders zien, gelooft de fotograaf. Wie aandachtig leest en kijkt, zal soms zelfs iets over zichzelf en de anderen ontdekken. Zo kort voor Nieuwjaar, koos onze fotograaf slechts vier van zijn foto’s van het voorbije jaar. In feite gaat het om vier keer een uniek beeld van menselijke veerkracht in een jaar dat het woord een wel heel eigen betekenis heeft gekregen. In het woordenboek staat naast veerkracht: ‘kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen’.

Dit is een foto uit een reeks van drie foto’s vanop hetzelfde standpunt. Waar? Dat speelt nu geen rol, het kon dit voorjaar in maart overal zijn. Ik wachtte voor deze foto tot dame en heer harmonisch in beeld stonden. Vooraan: de dame op de stoep. Achteraan: de groenwerker in het parkje. Samen en toch alleen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook een foto van maart. Evenwichtig balanceren of gewoon proberen voort te leven? Alleszins een oefening. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

In maart was geduldig wachten nog iets anders dan enkele maanden later. In 2021 zal het normale leven terugkomen. Dat hoopt iedereen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Een straatveger in Brussel, kort voor het einde van de eerste landelijke binnenblijfactie of lockdown. Blijven voortwerken om te kunnen voortleven. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.