Kijken en zien: een nieuw jaar, een nieuw begin…

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 7 januari 2021

Elk jaar blikken mensen terug op het voorbije jaar. Maar nu willen ze eerst en vooral vooruitkijken. Iedereen hoopt dat 2021 weer een echt goed jaar wordt. ‘Hoop doet leven’, luidt het spreekwoord. Met andere woorden: als je kan hopen op betere tijden, dan krijg je toch weer levenslust. Zo lang je nog hoop hebt, zijn er ook nog mogelijkheden. De ene mens is natuurlijk de andere niet. Maar toch… Sinds half maart 2020, leeft de bevolking met veel regels en verplichtingen. Vrijheidsbeperkingen en voorzorgsmaatregelen, die aanvoelen als een dwangbuis. Het publieke leven ligt zo goed als stil en wat overblijft is een hindernissenparcours geworden. De meeste mensen maken er het beste van. Vrijdag 1 januari, werd een heel ongewone nieuwjaarsdag. Op Nieuwjaar gingen velen toch wandelen. Zoals in Kortrijk, waar Jean-Pierre Dubois een uurtje kon fotograferen.

Ook in het treinstation van Kortrijk, moet de reiziger een parcours volgen om naar het loket te stappen. Deze jongeman volgde die uitgestippelde weg zelfs toen niemand voor hem in de rij stond. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Wachten op een trein, in de hal van het station van Kortrijk. De ene mens leest rustig een tijdschrift of een boek, en de andere rust en kijkt naar alles wat leeft en beweegt. ‘De beste vriend die je kunt hebben in moeilijke tijden, zijn je eigen positieve gevoelens’, luidt een wijs spreekwoord. Maar ook geduld loont. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Nieuwjaarsdag in de late namiddag, kort voor zonsondergang? Een goed tijdstip om een frisse neus te halen. Een passend gezegde: ‘Luister naar je leven. Elk moment heeft je iets te vertellen.’ Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

De late zonnestralen zetten de Broeltorens in een gouden gloed. Die torens zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling van Kortrijk. De kaden langs de Leie werden gedeeltelijk heraangelegd als verlaagde wandelwegen. Ideaal als promenade voor de eerste dag van het jaar. Nog een wijze spreuk: ‘De dagen die voorbij zijn, komen niet terug. Gebruik elk moment.’ Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.