Kijken en zien: daar zit muziek in

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 5 augustus 2021

Zondag 1 augustus ging Jean-Pierre Dubois op fotoreportage. Zou het droog blijven, zou het regenen? In ons land is dat altijd een gok. Maar het was hoog tijd om nog eens door de binnenstad van Brussel te wandelen. En meer dan enkele regendruppels, heeft onze fotograaf niet gevoeld. Dat was niet eens motregen. Gieten of gutsen, was het niet. Oef, gelukkig. Maar wat kon onze verslaggever fotograferen? Wandelende paraplu’s? Want er waren best veel slenteraars op de been. Ze aarzelden, treuzelden, bleven rondhangen, gingen op een nat terras zitten, keken wat om zich heen, wuifden naar de fotograaf en verveelden zich. Tja, dat leek wel het onderwerp van deze aflevering te worden. Totdat twee muzikanten in het straatbeeld verschenen. ‘Daar zit muziek in’, dacht onze fotograaf. ‘Daar kunnen we veel van verwachten, daar kunnen we veel plezier aan beleven’, leken mensen in het voorbijgaan te denken. En ze bleven stilstaan, om te luisteren en te kijken naar die twee vrolijke muziekspelers.

Halfvier in de namiddag. Ik sta op de Grote Markt, op een houten terras aan de kant van het Brouwerijmuseum. Het houten verhoog is leeg en nat. Een ideale uitkijkpost. Wordt dit toch een fotoreportage met mensen in de regen? En bijna niets anders? Een groepje senioren verschijnt in beeld. Vrolijk ogen ze wel, die paraplu’s in alle kleuren van de regenboog. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Regen of geen regen? Het blijft toch zo goed als droog. Enkele minuten eerder zat ik nog op een droge stoel aan een even droog tafeltje van Le petit chou de Bruxelles: een piepkleine brasserie aan de Oude Graanmarkt, naast het Sint-Katelijneplein. Een plek waar ik wel eens een kopje koffie drink en de krant lees. Trouwens, de ober begrijpt Nederlands. Na de korte pauze, ga ik weer op fotojacht. Al meteen zag ik die prachtige hond. Ook ’s zondags moet een hond al eens… Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Halfvijf op de vernieuwde en ‘vergroende’ lanen of boulevards. Tijd voor een verkenningstochtje op de rug van papa. Een jonge vader verveelt zich nooit. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ik wandel door de Beursstraat. In de buik van die Beursstraat, ligt Bruxella 1238. Niet alleen de oude Beurs van Brussel wordt gerenoveerd. Ook dit halfondergronds archeologisch museum met onder meer plaatselijke graven en vondsten. De helft van de straat is veranderd in een afgesloten bouwwerf. Niettemin is het voor velen op zondagnamiddag tijd voor een bezoek aan Le Cirio, de Brusselse brasserie waar de klokt nog tikt alsof het voor eeuwig en altijd 1900 is. De belle époque. En ook daar zijn de obers vriendelijk en meertalig. Zelfs het Brussels dialect hangt er in de lucht. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Bijna 17.00 uur in dezelfde Beursstraat, naast de Beurs en dicht bij de Grote Markt. Brussel is een stad van scherpe contrasten, tegenstellingen en ongelijkheid. Naast een terras heeft een dakloze zijn kartonnen matras al klaargelegd. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Brussel, het is vijf uur! Eindelijk zie ik iets buitengewoons. Twee muzikanten pakten hun instrument uit en begonnen te spelen. Al vlug blijven voorbijgangers stilstaan. Een moeder danst uitbundig met haar kindje, op de tonen van een van de twee saxofonisten. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

FOTO ZEVEN

Het is niet gemakkelijk fotograferen. Vaak moet ik wachten voor plotse voorbijgangers. Maar dat hoort erbij: kijken en zien! De man in het geel, danst uitbundig mee. Hij vertoeft in zijn eigen wereldje. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Bizar beeld? Wat zou die man met zijn hoofdtelefoon het best horen? Zijn favoriete muziek of toch die uitbundige saxofoonspeler? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Nu valt het mij op: die dansende man omarmt zichzelf. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Voor sommigen de hel, voor anderen het leven. Ontspannen voorbijgangers luisteren, genieten en klappen daarna in hun handen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Twee muzikanten en een dolle danser. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

En zij speelden nog lang voort. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.