Kijken en zien: altijd oogstrelend tussen de zomerse regendruppels door

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 12 augustus 2021

Waar is het tegenwoordig nog een hele dag droog? Bijna elke zomerdag valt een buitje of nog meer nattigheid. Toen Jean-Pierre Dubois maandagnamiddag uit Gent vertrok om te gaan fotograferen, was de lucht nog vrij helder, ook al was er geen zomerzon te zien. Op perron 1 van Gent-Sint-Pieters wuifden twee wachtende treinbegeleiders naar de trein waarmee onze verslaggever naar Leuven zou reizen. Tijd voor een fotoreportage in de Leuvense Kruidtuin, die dit jaar tweehonderd jaar bestaat. In de oudste botanische tuin van België, is immers altijd wel wat te zien en te beleven. Ook tussen de eerste regendruppels door. En onze fotograaf speelde het toch maar weer eens klaar en hij werd zelfs niet nat.

Maandag 9 augustus op perron 1 van Gent-Sint-Pieters. De trein die om 12.57 uur vertrekt, komt aan. Hopelijk schijnt de zon boven Leuven én de Kruidtuin, al was het maar een halfuurtje. Onderweg lees ik mijn krant, kijk ik naar het landschap en denk ik na over de avonturen van Swoi en Solange in Luik. Onderweg klaart de hemel op. Ik verwacht dat het wel zal meevallen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Kort na 14.00 uur kom ik in Leuven aan. Het weer valt mee. Ik voel geen druppel regen. Nog niet… Eerst even boekhandel De Slegte bezoeken en ergens een kopje koffie drinken. Daarna vlug langs de Grote Markt en de Oude Markt naar de Kruidtuin wandelen. Hoog tijd voor reportagefoto’s. Op de Oude Markt – de langste toog van Leuven… of van het land? – is het gezellig, maar niet echt druk. Sommige terrassen zijn zelfs helemaal niet bevolkt. Na enkele foto’s, stap ik verder. De Kruidtuin is niet ver meer… Maar de lucht kleurt grijzer en er is geen tijd te verliezen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Het monumentale poortgebouw van de tweehonderd jaar oude Kruidtuin. Eindelijk. Wat zal er nu weer in de piekfijn verzorgde tuin te zien zijn? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

De bronzen dame die ik al zo vaak fotografeerde, zit rustig op uitkijk, zoals altijd. Zal het regenen, blijft het droog? Voor haar maakt dat geen verschil. Voor de bezoekers en mij wel, natuurlijk. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Die botanische tuin is toch echt altijd heel verzorgd. Ook tussen een regenbui door, blijft hij er piekfijn uitzien. Dat is het werk en de trots van de tuiniers. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Elk plekje wekt wel de aandacht van bezoekers. Ook de systematische tuin. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook hartje zomer zijn de tuiniers er dagelijks aan het werk. Er is altijd wel wat te doen. Ook tijdens een toch wat miezerige zomerdag. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Mensen denken vaak dat een zonovergoten dag het geschiktst is om mooie foto’s te nemen. Maar dat is niet juist. Vlak voor of na een regenbui, is het licht veel zachter en dus beter voor foto’s. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Wie is er niet dol op? Klaprozen zijn toch altijd verrassend mooi. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

De orangerie of wintertuin? Ook daar is altijd wel iets te zien en je kan er schuilen, als het nodig is. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Enkele bezoekers haasten zich naar de uitgang. Ik voel de eerste druppels. Opgelet voor die nattigheid op mijn fototoestel, denk ik, maar toch nog vlug enkele goede foto’s maken. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Nog deze maand kom ik hier terug, denk ik, om meer kleurrijke planten en bloemen te fotograferen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Er is altijd wel een merkwaardig tafereeltje te zien: een jonge moeder toont haar kindje de goudvissen in de vijver. Echte kanjers zijn het, zo groot hebt u ze wellicht nog niet gezien. Alleen deze plek maakt een bezoek goed. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Dit jongetje kijkt naar het tafereeltje bij de vijver… Dromerig op weg naar andere belevenissen? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ik voel de eerste regendruppels. Enkele veeg ik van mijn toestel. Het is tijd om de Kruidtuin te verlaten. Maar eerst vereeuwig ik deze vlijtige tuinier. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

En Rembert Dodoens, de zestiende-eeuwse plantkundige en arts, zag dat het goed was. Op de voorgrond, voor het bronzen beeldje, steekt nog een schop in het gras en op de achtergrond verdwijnt een tuinier met zijn kruiwagen in de verte. Nog een ogenblik en het zal hevig regenen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.