Kijken en zien: door het leven kuieren

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 26 augustus 2021

Het blijft regenen, regenen en nog eens regenen. Toch heeft dat herfstweer in volle zomer weinig invloed op onze verslaggever. Jean-Pierre Dubois blijft welgezind op reportage gaan. Maar uiteraard zal niemand hem ooit zien fotograferen onder een paraplu. Dat zou te gek zijn en niet handig. Ook al beïnvloeden die omstandigheden zijn humeur niet, toch kan onze fotograaf daardoor soms niet anders dan eens opnieuw neuzen in zijn fotoarchief. Sinds maart 2020 kon hij immers overal in ons land gaan observeren en fotograferen voor deze wekelijkse rubriek. Dat leverde best veel goede foto’s op. Sommige plaatjes zouden zelfs heel goed staan in een fotoboek. Maar dat is een ander verhaal. Op de valreep herbekeek onze fotograaf enkele foto’s. Enkelen had hij nog niet gepubliceerd, andere zijn het waard om ze opnieuw te bekijken. Kijken is immers ook en vooral herbekijken. En beter kijken… Want, kuieren we niet allemaal door het leven?

Een wandelaar met zijn leuk hondje op een foto van 27 maart 2020, dicht bij het belangrijke Groenplein in Verviers dat toen werd heraangelegd. Hoe zou het nu gesteld zijn met deze Vervietois, na de natuurramp? Zodra het kan, ga ik nog eens op fotoreportage naar deze mooie stad. Ik ken ze sinds mijn legerdienst in de compagnie Hoofdkwartier 1ste Divisie van het plaatselijke Kwartier Majoor Cogniaux. Sinds dat jaar 1979, bleef ik de stad vaak bezoeken. Nu is het al geleden van eind juli 2020. Toen ik deze foto maakte, waren straatmakers bezig met de heraanleg van veel straten en pleinen. Dat was deel van een ambitieus project om Verviers te renoveren. Na de waterbommen, zag ik dat onder meer kasseien op het Martelarenplein weggespoeld waren. Verviers en andere Waalse steden, zullen nog veel steun en hulp nodig hebben. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Mijn tweede foto van vrijdag 27 maart 2020, vlak bij het geteisterde Martelarenplein en de Carrefour in de Vervierse binnenstad. Het bruggetje boven een al even symbolische waterloop, symboliseert daar de verbondenheid met het water dat ooit zo lang nodig was voor de wolnijverheid in de stad. Hoe zou het leven er nu uitzien voor deze jongeren, die zich toen al zo stierlijk zaten te vervelen? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

‘Corona heeft ons leven dooreengeschud’, zeggen de mensen. Was dit altijd helemaal slecht? Dat is sterk afhankelijk van wat mensen ondervonden en wat de weerslag was op hun leven en op dat van hun naasten. Toch hoor en zie ik dat die ongewone leefomstandigheden soms ook heel veel goede gevolgen hadden. Mensen aten beter, rustten vaker, bewogen meer. Of hadden meer oog voor kleinigheden in hun leefomgeving. Zoals deze dames die in het voorbijgaan in Brugge genieten van een wel heel fleurige en kleurige gevel. Hoewel, was dat wel de voorgevel van een huis? Welnu, neen, achter de middelste gevel, stond geen huis meer. Het huis was gesloopt en alleen de bakstenen voorgevel stond nog rechtop. Niettemin een prachtig beeld in een smal zijstraatje van de Brugse binnenstad. Even voor ik hen vereeuwigde, stonden de wandelaarsters die opsmuk te bewonderen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Een fotograaf moet vlug zijn. Ik had pas de twee inspecterende dames gezien en gefotografeerd, of ik zag dit heertje langzaam kuieren. Maar wedden dat hij toch evenveel oog had voor voorbijgangers en zijn omgeving? Zoals voor die jonge meid die kijkt of de bloemen in haar bloembakken nog levendig fris zijn? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook deze oudere Ieperling kon nog goed uit de voeten op het zonovergoten zondagse plein voor de Lakenhallen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Nog dezelfde zomerse zondag: vader en zoon, samen onderweg na spelplezier op het plein in Ieper. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Jonge ouders en hun twee kindjes op de lange Bondgenotenlaan in Leuven. Nog eens samen op stap tijdens een zomerse zaterdag. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Tot slot een kleine oefening. Kijk en denk even na: waar heb ik deze wandelaars gefotografeerd en naar wat kijken ze daar? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.