Kijken en zien: men kan geen paard al lopende beslaan

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 2 september 2021

Zondag 29 augustus ging Jean-Pierre Dubois op reportage. In Brugge wilde hij de kunstwerken van de Triënnale Brugge 2021 fotograferen. Maar het toeval werkte in de hand dat hij met een ander boeiend onderwerp naar huis terugkeerde. Het spreekwoord over een paard, past daarom heel goed als titel bij deze fotoreeks. Letterlijk en figuurlijk. Het wil immers zeggen: als je het werk goed wil doen, moet je er de tijd voor nemen. En dat deed onze verslaggever toen hij zag dat koetsiers een jongere vakgenote hielpen. Een ongewone belevenis, toch? En die hedendaagse kunst zal hij wel een volgende keer gaan bekijken.

Ik wandelde door het begijnhof en kwam aan op het Wijngaardplein. Er is altijd wel iets te zien en te beleven. Dit plein is immers ook de halteplaats voor de Brugse koetsiers. Hun paarden genieten er van een korte pauze. Met zicht op de Brugse zwanen. De paarden worden er ook gevoederd en ze kunnen er een slok water drinken. Geen wonder dat er veel zwanen willen bij zijn. Maar wat zie ik voor de neogotische kloostergebouwen van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Dat is iets ongewoons, toch? Twee koetsiers zitten op hun knieën voor een rioolputje. Ze dragen elk een hoedje. De bolhoeddrager houdt iets vast tegen het rooster. En de man met strooien hoedje, klopt erop met een grote hamer. Ze zijn heel aandachtig en intens bezig, terwijl een andere koets aankomt. Wat doen ze toch? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

De koetsiers blijven bezig en storen zich niet aan de kijklustige voorbijgangers. Een man met vrolijk hoedje en jasje, is zeker een toerist. Hij kijkt toe. Wat doen die twee koetsiers toch boven dat rioolputje? De man met strooien hoed is nu bezig met een grote nijptang en een hamer. Op het Wijngaardplein zijn ze wel wat gewoon. Maar dit is wel een heel eigenaardig tafereel. Op de achtergrond staat een wit paard met licht gebogen linkervoorbeen. Een voorovergebogen man, houdt het voorbeen van het paard zo vast. Er moet iets mee aan de hand zijn. Ook al draagt het koetspaard een paardenbril, het kijkt zeker ook toe. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ik begrijp wat er gebeurt. De schimmel had een probleem met een hoefijzer. Daarom bekeek een andere koetsier de hoef van het linkervoorbeen. Nu staat hij gebogen over een opengelegde tas met gereedschap. ‘Wat heb ik hiervoor nodig?’, schijnt hij te denken, terwijl hij dat gerief bekijkt. Op de voorgrond is het tweetal nog bezig. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Wat deden de twee koetsiers boven het rioolputje? Ze klopten op het hoefijzer van de schimmel. Blijkbaar was dat wat verwrongen en probeerden ze dat weer in vorm te krijgen. De man met strooien hoed, houdt het hoefijzer vast tegen de hoef van het paard. Het dier blijft heel geduldig staan. De bolhoeddrager staat erbij. Terwijl de jonge koetsierster rechts toch best onder de indruk is van zoveel hulpvaardigheid. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Voortdurend stoppen mensen om te kijken en te fotograferen. Bijna altijd met een slimme telefoon… Zelden met een fototoestel zoals ik. De twee helpers blijven druk bezig met het paard. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

De bolhoeddrager zoekt nog een ander stuk gereedschap. Het paard laat geduldig aan zijn hoef werken. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

‘Duurt dat hier nog lang?’ Dit is duidelijk een noodgeval. De schimmel was aangekomen met een mankement. Het hoefijzer was misschien losgeraakt. Dat is een groot ongemak. Met een los hoefijzer, kan een paard niet meer uit de voeten. enkele koetsiers schoten te hulp. Natuurlijk is dat een tijdelijke reparatie. Hoefverzorging is immers heel belangrijk voor een paard. Zeker voor een koetspaard in Brugge. Maar zo werd het toch al tijdelijk geholpen. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Bijna klaar. Nog even iets doen met de nijptang. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Zo, dat zit erop. Nog een laatste keer nakijken of het hoefijzer stevig is vastgeklopt. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Andere voorbijgangers weten niet wat ze hebben gemist. Het leven gaat door. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

De koetsierster wipt opgelucht in haar koets. Klaar om te vertrekken. Haar collega met strooien hoedje, houdt zijn gereedschap vast en groet haar nog eens. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.