Kijken en zien: eigen haard is goud waard

Uit het weekblad De Serrist van donderdag 9 september 2021

Zondag 5 september ging Jean-Pierre Dubois fotograferen in Nieuw Gent: een uitgestrekte sociale woonwijk achter het Universitair Ziekenhuis van Gent. Sinds het project er in 1969 startte, verschenen er veel woningen, zoals hoogbouw en eengezinswoningen. Nieuw Gent heeft niet de beste reputatie in Gent. Maar er wordt hard aan gewerkt om die wijk weer aantrekkelijker te maken, op te fleuren en te renoveren. In meer dan tien jaar tijd, moet Nieuw Gent echt een heel nieuw Gent worden. Er komen nieuwe appartementsgebouwen, huizen en een nieuw park. Tot vorige zondag was Nieuw Gent een buurt die onze fotograaf nog nooit had bezocht. Maar nu was hij gelokt door de vele, pas aangebrachte muurschilderingen. Die reusachtige creaties, geven Nieuw Gent nu al een heel ander uitzicht. Of wat een beetje vrolijkheid op een zonnige dag kan doen, toch? En die gevelbeelden waren echt de moeite waard. Het spreekwoord ‘eigen haard is goud waard’, krijgt daar betekenis: er gaat niets boven een eigen woning. En een fraaier uitzicht van de woonomgeving, doet een wonder met de mens. ‘Content in Nieuw Gent’, lazen we op de borst van een geschilderd kind…

Het was vorige zondag echter geen goed weer om te gaan fotograferen. Veel te zonnig en dus te fel licht met scherpe contrasten en schaduwen. Maar ik zou er toch het beste van maken. Nieuw Gent? Zes verouderde woontorens zullen worden vervangen door nieuwe appartementen met één slaapkamer of twee en drie slaapkamers. Iets merkwaardigs uit het verleden? De oude woontorens kregen ooit de naam van een hemellichaam: Saturnus, Jupiter, Mercurius, Orion, Milenka en Aurora. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Gevelkunst? Ik zie ook kleinere beschilderingen tegen een van de uitgeleefde woontorens. Afkomstig van bewoners of van andere artiesten? Iedereen wil zijn eigen leefwereld inkleuren. ‘Life is a jungle’ las ik ook op die gevel. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ha, ik zie de ooievaars: een van de eerste nieuwe gevelbeschilderingen die deze zomer werden aangebracht tijdens een heus internationaal festival van straatgevelkunstenaars. Sommigen noemen die beelden ‘graffiti’, maar gevelkunst is toch een juistere omschrijving. Ook deze laagbouw hoort bij Nieuw Gent. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

En nu van dichterbij: een van de ooievaars. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Een panda waakt nu over de Pandaschool in de buurt. De kinderen zijn dol op hun mascotte. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

En nieuw gevelbeeld waakt angstvallend. Er wordt gewerkt aan de buurt. Maar op zondag is er vooral tijd voor een wandeling met het trouwe keffertje. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Ook deze levensgenieter rust uit. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Er zijn in Nieuw Gent meer dan dertig gevelschilderijen te zien. Ik ging enkel de nieuwste bekijken. Maar wat zou dit zijn? Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Larven die ontpoppen tot… mensenvingers. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Nog zo een verbluffende reus. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Mmm… Zacht soezen op zondag. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.

Nog een indrukwekkend gevelbeeld met twee kinderen. De jongen draagt een grote versiering op zijn borst: ‘Content in Nieuw Gent’. Foto: copyright Jean-Pierre Dubois.